DIY: Vyrobte si doma vlastní kosmetiku!

Zdroj fotografie: www.pinterest.com / Hello Glow
Péče o pokožku celého těla nás baví ve všech směrech. Milujeme vybírání kvalitních a voňavých produktů, které pak zařazujeme do naší nabídky, stejně nás ale zajímá výroba vlastní kosmetiky. A tak jsme si pro vás dnes připravili článek, ve kterém vám ukážeme, jak si doma vytvořit tekuté mýdlo, pleťovou masku, sůl do koupele nebo prací gel.

Každý z receptů zahrnuje určitou přírodní složku, kterou najdete také v naší nabídce. Hlavními přísadami je arganový olej, marseillské mýdlo, sušené květy levandule a esenciální oleje. Vše zakoupíte na našich stránkách www.demdaco.cz.

TEKUTÉ LEVANDULOVÉ MÝDLO

Levandule je oblíbená zejména pro své zklidňující účinky a charakteristickou jemnou vůni. Rychle se vstřebává, a proto je skvělou součástí tuhých i tekutých mýdel. V našem receptu použijeme krom jiného ještě ovesné vločky, jejichž škrob dobře bojuje s ekzémy a dalšími kožními nedostatky.

Na výrobu mýdla budete potřebovat
strouhané marseillské mýdlo 50g - koupíte zde
drcené ovesné vločky 50g
panenský olej dle volby (olivový, kokosový, jojobový...) 4 lžíce
sušená levandule 2 hrsti - koupíte zde 
vroucí voda 600ml
kyselina citrónová


Postup 
Do větší mísy vsypte ovesné vločky a sušené květy levandule a zalijte je vroucí vodou. Směs nechte několik hodin odstát a pak sceďte přes plátýnko. Snažte se vymačkat co nejvíc vody, aby vám vznikla mazlavá kapalina. Do té pak vsypte nastrouhané marseillské mýdlo, přidejte kyselinu citrónovou a 4 lžíce oleje. Vše přelijte do kastrolu a na sporáku přiveďte k varu. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí, odstavte a nechte vychladnout. Pokud vše dopadlo, jak mělo, přelijte tekutinu do nádobek s pumpičkou. Jestli je však směs tuhá, opět zahřejte a přidejte vodu podle potřeby.


AVOKÁDOVÁ HYDRATAČNÍ PLEŤOVÁ MASKA

Pleťovou masku k okamžitému použití můžete vyrobit z jednoho zralého avokáda, které dokáže v pleti obnovit vlhkost. Pokud masku doplníte vejci, získá vaše tvář barvu, díky jablečnému octu se zase vyrovná tón pleti a eliminují se drobné vrásky.

Na výrobu pleťové masky budete potřebovat
avokádo
arganový olej ¼ lžičky - koupíte zde
jiný rostlinný olej (například olivový, hroznový, kokosový...) 1 a ½ lžíce
jablečný ocet 1 lžíce


Postup
Oloupejte avokádu, zbavte ho pecky a rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte vaječný bílek, arganový olej, rostlinný olej a jablečný ocet a vše důkladně promíchejte. Masku naneste na obličej a nechte 15 minut působit, poté omyjte vlažnou vodou. 



KOUPELOVÁ SŮL S LEVANDULÍ A RŮŽÍ

Zakončete náročný den relaxační koupelí! Uvolněte mysl i tělo díky omamným účinkům levandule a růže. Doma si můžete velmi jednoduše vyrobit vlastní koupelovou sůl, kterou stačí přisypat do horké lázně.

Na výrobu koupelové soli budete potřebovat
hořká sůl 1 díl
mořská sůl 1 díl
sůl z mrtvého moře (lze koupit v drogerii, ale nemusí být) 1 díl
sušené okvětní lístky růže 1 hrst
sušené květy levandule 1 hrst - koupíte zde


Postup
Postup výroby soli do koupele je extrémně jednoduchý. Stačí vše pořádně smíchat a přesypat do okrasné dózičky s těsným víčkem. Můžete dle libosti přidat i další sušené květy, třeba sedmikrásky nebo heřmánek. Do koupele stačí vždy přidat 2 vrchovaté lžíce. 

EKOLOGICKÝ PRACÍ GEL

Pro nikoho už není překvapení, že prací prostředky obsahují spoustu škodlivé chemie. Rádi byste je přestali používat a tak hledáte dobrou alternativu? Zkuste si vyrobit vlastní anti-alergenní gel, který nezatíží přírodu ani vaše zdraví. Neporadí si sice s odolnými skvrnami, ale pro běžné praní je ideální. Sám o sobě nevyniká žádnou vůní, můžete si ale poradit tak, že do nehotové konzistence přidáte pár kapek esenciálního oleje.

Na výrobu pracího gelu budete potřebovat
strouhané marseillské mýdlo 40g - koupíte zde
soda na praní - uhličitan sodný 40g
vroucí voda 1l a další 1l vlažné vody
vonný olejíček - koupíte zde


Postup
Marseillské mýdlo zalijte 1 l vroucí vody a dobře promíchejte tak, aby se vám nevytvořily hrudky. Přidejte sodu na praní a znovu začněte s mícháním (pomalu už budete pozorovat, jak hmota začíná tuhnout). Nyní přichází na řadu esenciální olejíček, stačí ho opravdu jen pár kapek. Dolijte studenou vodou, abyste měli konečný objem 2l a ještě jednou promíchejte. Gel nechte vychladnout a máte hotovo. Dávkujte tak, jak jste zvyklí s komerčními výrobky.


Máte také své recepty na domácí výrobu kosmetiky nebo pracích prostředků? Které jsou vaše nejoblíbenější?


Share:

0 komentářů